Nepochopený Jakub Jan Ryba


K tradičním českým vánočním svátkům patří neodmyslitelně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

·        Alespoň v těch rodinách, ke kterým přichází Ježíšek a nezaskakuje za něho nějaký pochybný děda v kulichu.

·        Ať už přišel ze západu nebo z východu.
zlatá mše
Poprvé se mše rozezněla na Štědrý den roku 1796. Osud jejího tvůrce je však velice tragický a dodnes ne zcela objasněný. Jakub Jan Ryba měl cestu tak trochu určenou. Vyrůstal v rodině učitele a muzikanta. Od malička je tedy hudba jeho průvodcem. Malý Jakub zpívá ve sboru, hraje na housle, klavír, varhany a později začíná i sám komponovat.

         Chlapcova talentu si všimne strýc, který ho odveze do Prahy k dalšímu studiu.

         V Praze se mu nejen líbí, ale také daří.

         Během pěti let složí desítky skladeb.

Vražda nebo sebevražda?

Do jeho osudu zasáhne otec. A to dost nešetrně. Mladý Ryba má dostat místo učitele v Nepomuku, ale místo toho se na otcův příkaz musí vrátit domů. Nejprve učí v Mníšku pod Brdy a později v Rožmitále pod Třemšínem. Možná se nakonec s touto cestou smířil, protože zanedlouho se žení a postupně se mu narodí třináct dětí.

·        Děti má pan učitel rád (i ty cizí), proto se snaží je opravdu něčemu naučit.

·        Ale ani tady nenachází pochopení.

·        Jak pan farář, tak i rodiče dětí nepovažují vzdělání za něco zásadního.
hudba na notovém papíře

Zklamaný Ryba hledá útěchu v hudbě. Postupně vytváří kolem třinácti set skladeb! Přesto žije ve velké chudobě. Jednu dubnovou sobotu, kdy má mít schůzku se svým přítelem, ho najdou v lese s podřezanými žilami. Dodnes není jasné, jak se toho dne celá věc udála. Podle některých indicií se nemohl rozhodně zabít sám. Zabil ho snad jeho přítel? Smrt skladatele České mše vánoční se nikdy neobjasnila. Možná by mohlo být pro slavného skladatele útěchou, že jeho syn Josef Arnošt se stal uznávaným profesorem očního lékařství, který dokonce i vedl lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.